2013 ENEZ YILI OLMALI
- Ulaş DEMİRAY
- 28 Nis 2012
- 3 dakikada okunur
İL OLMAK politikacıların verdikleri gazlarla pek çok ilçenin talebidir. Bu ilçelerin bazı gereksiz değerlendirmelerinin yanı sıra haklı olabilecekleri nedenleri de vardır kuşkusuz. Ama ben kendi değerlendirmelerimle ENEZ'den baktığımda vardığım sonuçla bunu hak eden, hak etmekten de öte il olmasının zaruret olduğuna inandığım tek yer KEŞAN'dır. Enez ile il merkezi arasında 180 Km mesafe olması pek çok hizmetin yollarda erimesi, tükenmesi anlamındadır. Örneğin Çevre ve Orman İl Müdürlüğüne Enez'deki leylek yuvaları için yazdığım 3 yazının gerçekliğini araştırmaları ve çözüm üretmeleri için gözlerim 2 yıldır yollarda bu bakanlığın görevlilerini bekliyor.
***
Elbette boşuna bekliyorum. Şimdi bu görevliler Karaağaç yolu üzerinde, Meriç nehri kenarındaki sesiz sakin makamlarından kalkacaklar ve 8-10 tane leylek için 180 km. ötedeki Enez'e gelip araştırma yapacaklar. Bunu yapmak için de önce bir GÖREV EMRİ alacaklar, yazılar yazılacak, ödenek çıkartılacak, araç tahsis edilecek, gün verilecek, yola çıkılacak..(Tabi bu arada Leylekler çoktan göç yollarına çıkmış olacak) Diyelim ki her şey tamam.. Saat 09.00 da yola çıkacaklar, 3 saat yol gelip Enez'de öğle paydosuna yetişecekler. Saat 17 de mesai bitiminde Edirne'de olabilmek için de saat 14.00 de dönüş yolculuğu başlayacak. Leyleklerle ilgilenmek ve çözüm üretmek için sadece 30 dakikaları var?. Mümkün mü?
***
Bu yalnız Orman İl Müdürlüğüne özgü bir durum da değil elbette.. Örneğin Edirne Valileri yılda en fazla 2 ya da 3 kere uğrarlar Enez'e. Bu Sayın Valiler bir EDİRNE VALİSİ işlevinden çok bir EDİRNE MERKEZ İLÇE KAYMAKAMI konumunda görev yaparlar. Edirne Merkezdeki açılışlar, toplantılar, kutlamalar, konuk ağırlamalar Valilerin MOBİL olma şansını da kısıtlar. Bunun tek istisnasını ben 1980 li yılların Valisi Sn Enver HIZLAN olarak biliyorum. Bunda yadırganacak pek fazla bir şey de yoktur. Bir Vali de 180 km lik bir mesafedeki bir ilçesine, elbette gün aşırı gidemez. Kaldı ki artık yerel yönetimlerin kendi yağları ile kavrulabildikleri bir ilde Valilerin böylesine yoğun bir gezi trafiğine gereksinim de yoktur.
***
Ancak Enez farklıdır. Enez Edirnenin diğer ilçelerinden hem çok önemli hem de çok farklıdır. Enez kendi yağı ile kavrulamamaktadır. Keşan Belediyesi'nin festival için 400.000.TL harcayabildiği bir düzende Enez Belediyesi memur maaşlarını dahi güçlükle ve gecikmeli olarak ödeyebilmektedir. Kentin en basit yatırımları dahi yapılamamaktadır. Örneğin 400.000 TL ile Enez'in tüm yolları ve kaldırımları yapılabilir. Keşan için önemli olmayan bu rakam Enez'e çağ atlattırır. Kaldı ki sadece Valiliğin el atması ile çok küçük rakamlarla çok büyük işler yapılbilir.
****
Sonuç olarak Valiliğimiz öncülüğünde 2013 yılı, İl Genel Meclisi'mizde ENEZ YILI olarak kararlaştırılmalı, tüm tüzel ve özel kuruluşlar seferber edilmeli ve tüm gayretler Enez'e yönlendirilmelidir. Her İl Müdürlüğü önümüzdeki yıl Enez için önemli projeler hazırlayıp ödenek talebinde bulunmalı, İl Genel Meclisimiz de buna öncülük etmelidir. Yine Valiliğin önerisi ile Enez'de tesisleri bulunan 2 Üniversite devreye sokulmalıdır.. Bu program çerçevesinde ve iki üniversitemizin de katkılarıyla Enez Sahil yolu en iyi kalitede yapılmalıdır.. İktidar milletvekilinin öncülüğünde Enez - Keşan yolu DUBLE yol olarak düzenlenmeli, Enez Kalesi'nin ve Ayasofya Kilisesi'nin resterasyonu başlatılmalı, Enez Kazıları için daha büyük bütçeler yapılabilmeli, kuş cenneti ile ilgili çalışmalar sonuçlandırılmalı, Liman ile ilgili formaliteler ve eksiklikler tamamlanmalıdır. Enez'e küçük bir müzesi bulunan bir KÜLTÜR EVİ kazandırılmalıdır. Örneğin Keşan Ticaret Odası Enez'in böyle bir SANAT EVİ'ne sahip olabilmesi için öncülük etmeli, Keşan Belediyesi Enez'de iki sokağın yapımını üstlenmeli, İpsala Çeltik Komisyonu yine bir işin ucundan tutmalıdır. Diğer çevre Belediyeler imkanlar nisbetinde Enez'e bir çivi çakmak konusunda gayret göstermelidir. DSİ Enez göl kenarlarında ağaçlandırma ve peyzaj konularında elinden geleni ardına koymamalıdır. Vs.vs..
***
Valiliğimizin başlatacağı ve öncülük edeceği böyle bir çalışma modeli sadece Enez'de yaşayan 4000 kişiye değil Enez'den yararlanan veya yararlanacak olan, çoğunluğu Edirneli, 10 binlerce kişiye götürülmüş bir hizmet ve Türkiye'ye örnek olmuş bir YEREL YÖNETİM modeli olabilecektir. Başarılırsa rahmetli Recep YAZICIOĞLU örneğindeki gibi Valilerimizin önemi anlaşılabilecek ve Enez bir kenara bırakılmışlık, terkedilmişlik duygusundan kurtarılabilecektir.
Enez yerinde saydıkça hiçbir Valimiz kendisini Edirne'de hizmet yapmış saymamalıdır.
Comentarios