KARTOPU
ENEZ GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ
TÜZÜĞÜ
(26.05.2014 tarihindeki değişikliklerle)
DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ :
MADDE 1. Derneğin adı KARTOPU ENEZ GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ'dir. Merkezi ENEZ'dir. Kısa adı KAR-EN-DER' dir.
DERNEĞİN AMACI :
MADDE 2. Derneğin amacı, Enez'in kültürel, turistik ve doğal mirasına sahip çıkmak, çağdaş yaşama uygun, güncel ve geleceğe ilişkin her türlü katkı ve dayanışmayı sağlayarak, Enez'e, Enezlilere çağdaş bir yaşam yolu açılması için çalışmak, Enez'in, özellikle EĞİTİM ve SAĞLIK başta olmak üzere ekonomik, sosyal ve kültürel alanda kalkınmasına katkıda bulunmak, Enez'in tarihsel ve geleneksel değerlerine sahip çıkıp Enez'in, dünü ile yarını arasında köklü bir bağ oluşturarak; KENT KÜLTÜRÜ'nü ve KENT HAFIZASI' nı oluşturmak, sonuçta Enez'in ulusal ve uluslar arası alanda tanınan , bilinen örnek bir MARKA olmasını sağlamaktır..
ÇALIŞMA KONULARI, ÇALIŞMA BİÇİMLERİ FAALİYET ALANI:
MADDE 3. Öncelikle Enez ve çevremiz için sosyal çalışmalar, eğitim, kültür, sanat, turizm ve ekonomi ile ekolojik dengenin, yaban ve sokak hayvanlarının korunması, insan ve hayvan sağlığı konuları Derneğin FAALİYET ALANI'dır.
Dernek Ulusal sınırlarımız içerisinde faaliyet gösterir. Yetkili makamlardan gerekli izinler alınmak koşulu ile Yurt dışında da temsilcilikler açarak faaliyet gösterebilir.
Dernek yukarıda belirtilen amaçlarını gerçekleştirmek için aşağıdaki konularda ve biçimde çalışmalar yapar:
1) Dernek bu tüzükte belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi için başta Enez Belediyesi olmak üzere, çeşitli kamu ve özel kuruluşların ve kişilerin desteğini alır. Enez Belediyesi Dernek Tüzüğünde kısaca ( Belediye) olarak anılacaktır.
2) Enez'deki eğitim, öğretim konusundaki kurum ve eğitimcilerin onayı ve istemleri de göz önüne alınarak ve onlarla koordineli olarak eğitimin kalitesinin ve öğrencilerin başarılarının artırılması için gerekli olan her türlü çalışmayı yapar.
3) Enez'de kurulu ya da kurulacak Kütüphanelerin çağdaş ölçülerde ve uygun mekanlarda hizmet verebilmesini sağlar. Bu tesisleri çağdaş kütüphaneciliğin gerektirdiği araç, gereç ve sistemlerle donatarak kitap ve okuyucu sayısını artırır. Bu amaç için kullanılan tesislerin bakım ve onarımının yanı sıra halkın, devletin, yerel yönetimin ilgili dernek ve vakıflar ile diğer kişi ve kuruluşların katkılarıyla yeni mekanlar kazandırılmasına öncülük eder, katkıda bulunur.
4) Kent halkına KÜTÜPHANEYİ, KİTABI ve OKUMAYI, KÜLTÜR VE SANATI sevdirmek için her türlü çabayı ve maddi imkanları sarf eder. Kitabı ve kitap okumayı teşvik amacıyla çeşitli ödüllü etkinlikler ve şenlikler düzenler.
5) Enez'de gereksinim duyulan konularda istihdama yönelik kısa ve uzun süreli eğitim, kurs ve sertifika programları düzenler ve bu amaçla diğer kurumların yaptığı programları destekler.
6) Ekolojik dengeyi korumak, deniz, su ve hava kirlenmelerini önlemek amacı ile araştırmalar yapar. Yaban hayvanların korunması, tedavisi, yaşam alanlarının emniyeti, sokak hayvanlarının korunması, kısırlaştırılması, sahiplendirilmesi, halkın bilgilendirilmesi gibi konularda projeler oluşturur ya da projelere destek verir, aktif olarak çalışır. Çevre bilincinin toplumda yerleşmesi için üniversiteler ve ilgili diğer kuruluşlar ile işbirliği yapar ve çalışmaları destekler. Öncülük eder.
7) Enez ve yakın çevresinde eski uygarlıklardan günümüze tarih ve kültür mirası olarak ulaşan eserlerin ortaya çıkarılmasına, muhafazasına, resterasyon çalışmalarına, Ulusal ve uluslar arası düzeyde tanıtımına yardımcı olur. Öncelikle Enezlilerin bu tarihi hazineler konusunda aydınlatılması ve bilinçlendirilmesi konusunda etkin çalışmalar yapar.
8) Yöredeki doğa güzellikleri, zenginlikleri ve özellikleri ile eski uygarlıklara ait eserlerin tanıtılması için gereken insan gücünü sağlamak üzere Gönüllü Rehberlik kursları ile yabancı dil eğitim kursları açar ve açtırır. El sanatları ile ilgili çeşitli kurslar açar ve açtırır. Benzer amaçlarla açılan kursları destekler. Bu kurslar için gerekli malzemeyi ve ham maddeyi temin eder. Bu kurslarda üretilen ürünlerin pazarlanmasını sağlar..
9) Turizmin geliştirilmesi, yörenin dış dünyaya tanıtımı için çeşitli konferanslar, sempozyumlar, seminerler ve kongreler düzenler. Amaçları doğrultusunda açılan yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılır ya da yöresel katılımcılara destek olur. Bu amaçla yapılacak olan her türlü kültürel ve sanatsal etkinlikleri ve festivalleri düzenler veya düzenlenenlere katılabilir ve destekleyebilir.
10)Halkın spora, eğitime, bilime, kültür ve sanata ilgisini artırabilmek için yetkin gruplar, kişiler, yazarlar, sanatçılar, sporcular davet ederek söyleşiler, konserler, yarışmalar, tiyatro gösterileri, sergiler, imza günleri gibi her türlü etkinliği düzenler.
11) Belediye ve diğer kuruluşlar ile işbirliği yaparak, bölgedeki teknik, ekonomik, tarımsal ve sosyal sorunların çözümlenmesine olanak sağlayacak her türlü araştırmaları yapar, yaptırabilir veya yürütülmekte olan araştırmaları destekler. Bu konuda başarılı olan, yenilik getiren esnaf, çifçi, balıkçı gibi çeşitli meslek grubundan kişileri ödüllendirir.
12)Enez'in tanıtılması ve gelişmesi için eğitsel ve bilimsel değeri olan her türlü kitap, makale, dergi, ve araştırmaların basın, yayın işlerini ve çoğaltma etkinliklerini yapar.
13)Derneğin amaçları doğrultusunda ve Enez'le ilgili araştırmalar, yayınlar yapan, Enez'e katkıda bulunan, Enez kökenli veya Enez'e gönül vermiş kişilere teknik ve mali destek ile her türlü yardım ve katkıyı sağlar. Eğitim, Kültür, sanat, spor gibi alanlarda başarılı olan araştırmacı ve öğrencilere, sanatçı ve sporculara gerekli maddi imkanları ve olanakları sağlar.
14)Yerel yönetimlerin görevleri ile ilgili konularda araştırma ve uygulama potansiyelini geliştirmek için etütler, projeler, analizler yapar ve yaptırır veya destek olur..
15)Enez için her türlü sürdürülebilir tarımsal, ticari ve sınai yapılabilirlikleri araştırır, etüt ve projelerini yapar, tesisler kurar ve kurdurur, işletir ya da katkı verir.
16)Derneğin amacı ile ilintili olmak koşulu ile her türlü başarı, araştırma ve çalışmaları desteklemek amacıyla her yıl Ulusal ve Yerel düzeyde olmak üzere ENEZ KARTOPU ÖDÜLLERİ adı altında ödüller verir.Bu ödüller maddi katkı şeklinde de olabilir..
17)Eğitimin her kademesindeki öğrenciler için süreli, süresiz, karşılıklı ya da karşılıksız burs verebilir, eğitim katkısında bulunabilir. Yüksek Öğrenim Kurumlarında ' öğrenim gören öğrencilere araç-gereç, giyim, beslenme, barınma yeri temin eder, gerekirse belirli merkezlerde yurt açar, kariyer ve akademik atılımlarına destek olur, Buna ilişkin esaslar Burs ve Ödül Yönetmeliği ile düzenlenir.
18)Enez'in gelişmesi ve Derneğin ana amacına uygun ileri teknolojinin yerleşebilmesini sağlamak için yurt içinde ve dışında her türlü patent, royalty, know-how, telif hakları ve benzeri hakları satın alır, satar, kiraya verir veya kiralar.
19)Yetkili makamların izni ile yerli ya da yabancı gerçek ve tüzel kişilerle geçici ve devamlı mali sorumluluk dağıtımına dayanan anlaşmalar yapar, kurulmuş şirketlere katılır, paylarını satın alır veya satar, kurucu ortak olarak ve amacına uygun şirketlerin kuruluşlarında yer alır, ortaklığın bütün haklarını kullanır, yeni paylar alır veya satar.
20) Derneğin konusu ile doğrudan doğruya veya dolaylı olarak ilgili bulunan veya amacının gerçekleşmesini sağlayan taşınır ve taşınmaz mallara ilişkin her türlü ticari, mali, sınai hak ve borç ilişkilerine girer, taşınır ve taşınmaz malları satın alır, satar, kiralar, kiraya verir rehin ve ipotek eder. İrtifak hakkı ve benzerlerini alır ve verir, her türlü hak ve alacak üzerinde temkin ve temellükte bulunur. Sonuç olarak her türlü iltizami ve tasarrufi işlemler yapar.
21) Kendisine ait, ya da kiracı olarak veya devlet tarafından tahsis edilen mülk, tesis, araç ve gereçlerini Derneğin amaçlarına, kültürel ve sanatsal çalışmalarına dönük olarak en verimli şekilde kullanır ve işletir. Gelirini yine Dernek amacına uygun olarak sarf eder.
22) Yetkili makamların izni ile yabancı gerçek ve tüzel kişilerden amacına uygun şartlı veya şartsız veya mükellefiyetli-mükellefiyetsiz her türlü bağış kabul edebilir.
23) Kentin eğitim ve sağlık hizmetleri ile kültür ve sanat gelişimi için her türlü organizasyona öncülük edebilir, mevcut organizasyonlara katılabilir, maddi katkıda bulunabilir, ev sahipliği yapabilir, mekan tahsis edebilir. Sanatçıların açacakları sanatsal sergiler için öncülük yapabilir. Onlara yer tahsis edebilir, organizasyonu üstlenebilir veya katkıda bulunabilir.
24) Kentin kültür ve sanat yaşamını geliştirmek, canlandırmak, kent insanının kültürel ve sanatsal gelişimine katkıda bulunmak amacıyla, ulusal ve uluslararası kültür ve sanat etkinliklerini kentimize yönlendirir. Sergilenmesini sağlar.
25) Yetişkinlerin ve çocukların kültür ve sanat birikimlerini ve becerilerini ortaya çıkarmak, gelişmelerini sağlamak, üretime yöneltmek, sergilemek ve değerlendirmek amacıyla çeşitli kurslar açar, yönetir, sonuçlandırır. Bu kurslar için tesislerin kullanımını organize eder. Her türlü harcamayı ve personel giderlerini karşılar. Gelirlerini amacı doğrultusunda harcar.
26) Özellikle gençlerin çevre kültür değerlerini tanıması, kültürel ve sanatsal etkinliklere topluca katkılarının sağlanabilmesi amacıyla Dernek yönetimine bağlı olarak çalışan " GENÇLİK KULÜBÜ "," ÇOCUK KULÜBÜ "," KADIN KULÜBÜ " ve benzeri düzenlemeler oluşturulabilir. Ayrıca dernek çatısı altında çalışmalar yapan, etkinlikler düzenleyen çeşitli kültür ve sanat guruplarına da KULÜP ismi verilebilir (TİYATRO KULÜBÜ; RESİM KULÜBÜ gibi ) Bu kulüplerin başkanları Dernek yönetim Kurulunca belirlenir. Bu oluşumların çalışma yöntemi Genel Kurul 'da kabul edilecek bir yönetmelikle düzenlenir.
27) Yurt içi ve yurt dışı kültürel etkinliklere izleyici veya etkin olarak katılabilmek amacıyla yetkili makamlardan izin almak koşulu ile geziler düzenleyebilir ve programlar uygulayabilir.
28) Dernek çalışmalarını kamuoyuna duyurmak, üyeler arasında iletişimi sağlamak, yerel sanatçıları tanıtmak ve onların eserlerini sergilemek, her türlü kültür ve sanat olaylarını haber vermek, Enez'in tarihi ve kültür ve sanat yaşamının birikimlerini derlemek ve yayınlamak, bu yolda çaba sarf edenleri ve eserlerini tanıtmak amacıyla SÜRELİ VEYA SÜRESİZ yayınlar çıkarabilir.
29) Enez ve yakın çevresine ait belge, bilgi, fotoğraf ve eşyayı toplayarak muhafazasını, arşivlenmesini, sergilenmesini sağlayacak çalışmalar yapar. Bunların gelir getirici şekilde değerlendirilmesini sağlar.
30) Enez ve dışında yasalar ve yönetmeliklere ve Dernek Amaçlarına uygun kurumları açar, ortak olur, devralır ve işletir.
31) Sağlık alanlarında çalışmalarda bulunur, yasalara uygun olarak gerektiğinde Sağlık Bakanlığı, Belediye ve diğer kuruluşlarla işbirliği yaparak huzurevleri, hastaneler, klinikler ve benzeri tesisler açılması bu gibi tesislerin geliştirilmesi ve gereksinmelerinin sağlanması için çalışmalar yapar. Herkesin sağlık hizmetlerinden en üst kalitede yararlanabilmesi için her türlü katkıyı verir.
32) Dernek Enez'in sorunları ve uygulanması düşünülebilecek yeni projeler ve genel ve yerel uygulamalarla ilgili olarak geniş katılımlı ve tartışmalı toplantılar düzenleyebilir.. Bu toplantılardan çıkan sonuçlar ilgili kamu görevlilerine iletilir ve kamuoyuna duyurulur. Dernek amaçları doğrultusunda her zaman kamuoyunu aydınlatıcı açıklamalar ve bildiriler sunabilir.
DERNEĞE ÜYE OLMA :
MADDE 4. Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olup 18 yaşını bitiren, yasal engeli olmayan herkes derneğe üye olabilir. Üye olmak üzere başvurular Dernekçe düzenlenen formun doldurulup dernek yönetimine teslim edilmesi ile yapılır. Posta ve internet aracılığı ile yapılan başvurular geçerlidir. Bu başvurular Dernek Yönetim Kurulu tarafından 30 gün içinde karara bağlanır.
MADDE 5. Üyelik için başvuruda bulunanlar ve Üyeler kendilerine Dernekçe ulaşılabilecek bir e-posta adresini Dernek Yönetim Kuruluna vermek zorundadırlar. Bu mail adresi her türlü çağrı ve tebligat için yeterli kabul edilir..
MADDE 6. Hiç kimse derneğe üye olmaya veya üyelikte kalmaya zorlanamaz.
MADDE 7. ONURSAL VE FAHRİ ÜYELER :
ONURSAL ÜYELER : Dernek amaçları doğrultusunda önemli çalışmalar yapan, katkılarda bulunan ya da katkıları olduğu bilinen kişiler kabul etmeleri halinde Yönetim Kurulu'nun teklifi ve Genel Kurulun onayı ile ONURSAL ÜYE olarak kabul edilir. Onursal Üyeler için ödenti zorunluluğu yoktur. Genel Kurullara katılabilirler. Ancak toplantı nisabında dikkate alınmazlar.
FAHRİ ÜYELER: Dernek üyelerimizin eşleri istedikleri ve yazılı olarak başvurdukları takdirde Dernek FAHRİ ÜYESİ sayılırlar. Eşi Dernek Üyesi olmasa da hizmetleri ile Derneğe yararlı olacağı bilinen ve FAHRİ ÜYE olmak isteyenler de yazılı olarak başvurdukları ve Yönetim Kurulu tarafından uygun görüldükleri takdirde FAHRİ ÜYE olarak kabul edilirler.
Fahri Üyeler ÜYE ÖDENTİSİ ödemek zorunda değildir,İsterlerse bağış yapabilirler. Genel Kurullara katılıp görüş bildirebilirler. Ancak Toplantı nisabında dikkate alınmazlar. Seçme ve seçilme hakları yoktur.
ÜYELİKTEN ÇIKMA VE ÇIKARILMA :
MADDE 8. Üyeler istedikleri zaman istifa ederek dernekten ayrılabilirler. İstifa, ölüm veya diğer yasal nedenlerle Dernek Üyeliği düşenlerle, Derneği amacının dışında faaliyetlere yönlendirmeye çalışan ya da Dernek çalışmalarını engelleyen, engellemeye çalışan, Derneğin itibarını zedeleyen, Derneğe ait sorumluluklarını yerine getirmeyen, zarar veren, diğer üyelerle uyum sağlayamayıp sorun üreten üyeler Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılırlar. Bu üyeler bu karara ilk Genel Kurulda görüşülmek üzere itiraz edebilirler. Genel Kurul konuyu gündeme alır, görüşür. Genel Kurul'un Kararı kesindir.
Genel Kurul Karar alıncaya kadar kişinin üyeliği askıya alınmış olur.
DERNEĞİN ORGANLARI:
MADDE 9. Derneğin organları şunlardır:
a) Genel Kurul
b) Yönetim Kurulu
c) Denetleme Kurulu
d) Danışma Kurulu
e) Çalişma kurullari, araştirma grupları, birimler
e) Sanal Danışma ve WEB Ortamı
GENEL KURUL TOPLANMA ŞEKLİ VE ZAMANI :
MADDE 10. Genel Kurul Derneğin tüm üyelerinden teşekkül eder, en yetkili organdır.
MADDE 11. Dernek olağan Genel Kurulu yılda bir kez ve her yılın Temmuz ayında Enez'de toplanır. Yönetim kurulu, toplantıdan en geç 15 gün önce dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkına sahip üyelerin dizelgesini saptar ve tüm ödenti borçlarının ödenmesi için borçlu üyelere uyarıda bulunur. Sonuçta Yönetim Kurulu Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Tüm üyelere, en az onbeş gün önceden Toplantının günü, saati, yeri ve gündemi elektronik posta ile üyelere bildirilmek veya Derneğin WEB SAYFASI'nda ilan edilmek suretiyle toplantıya çağrı yapılır. Ayrıca gerekli görülürse Toplantı Yerel Basın aracılığı ile de duyurulur. Genel Kurul başlamadan önce ödenti borçlarının ödenmesi halinde borçlu üyeler de Genel Kurula katılabilir.. Borçları bulunan üyeler genel kurul Toplantısına katılamazlar, seçme ve seçilme hakkına sahip olamazlar.
Bu çağrıda, İlk toplantıda çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, başta belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Toplantı yeri, zamanı ve gündemi Yönetim Kurulunca hazırlanır, Olağan Genel Kurul Toplantılarında toplantı başlarken katılan üyelerin 1/10 unun teklifi ve katılanların salt çoğunluğun kararı ile Gündem'e madde ilave edilebilir.
OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL:
MADDE 12. Olağan Genel Kurul toplantısına kadar beklenilmesi söz konusu olmayan ya da bir an önce görüşülmesinde yarar olan önemli ve zorunlu konuların varlığında Dernek Genel Kurulu:
a) Yönetim Kurulunun gerek gördüğü konularda alacağı kararı,
b) Dernek üye sayısının beştebiri(1/5) nin, kendi belirleyebilecekleri konular için yapacakları yazılı ve imzalı başvurusu,
c) Denetleme Kurulunun, Dernek hesap işlemleri ile bütçe konusunda, ya da gerekli gördüğü hallerde alacağı oy birliği kararı ile Yönetim Kurulu tarafından en geç bir(1) ay içinde OLAĞANÜSTÜ toplantıya çağırılır.
Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, Olağan Genel Kurul toplantısındaki yöntem ve ilkelere göre yapılır ve sadece toplantıya neden olan konunun üzerinde görüşülüp karar alınır. Olağanüstü Genel Kurul sırasında gündeme madde eklenmesi önerisi yapılamaz.
MADDE 13. Olağanüstü Toplantılarda çağrı Yönetim Kurulu tarafından 10 gün içinde yapılmaz ise çağrı Denetleme Kurulu ya da Toplantıyı isteyenler tarafından yapılır.
MADDE 14. Genel kurula katılacak üyeler yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları hizasını imza ederek toplantı yerine girerler.
MADDE 15. Genel kurul toplantısı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği bir yönetim kurulu üyesi tarafından açılır. Toplantıyı Yönetmek Üzere 1 başkan, 1 başkan yardımcısı ve 1 yazmandan oluşan TOPLANTI DİVANI seçilir. Divan Toplantıyı yasalara uygun şekilde yönetir ve sonuçlandırır. Toplantı tutanağını 2 suret düzenleyerek 1 suretini Yönetim Kurulu Başkanı?na verir.
GENEL KURULUN GÖREVLERİ VE YETKİLERİ:
MADDE 16. Genel kurulun görevleri şunlardır:
a) Dernek organlarını seçer
b) Dernek tüzüğünü değiştirir
c)Yönetim ve Denetleme kurullarının raporlarını görüşür. Yönetim ve Denetleme Kurullarını aklama konusunda oylama yapar.
d) Gelecek Yılın Çalışma Programını ve Bütçesini görüşür ve kabul eder.
e) Üyelikten çıkarılanlarla ilgili olarak itirazları görüşür son kararı verir.
f) Taşınmaz malların alımı satımı için Yönetim Kuruluna gerekirse yetki verir.
g) Derneğin feshi kararını verir.
h) Gündeme getirilen diğer konuları görüşür, karara bağlar
MADDE 17. Genel kurulda kararlar (Tüzük değişikliği ve Fesih kararı hariç) mevcut üyelerin yarısından bir fazlasının olumlu oyuyla alınır. Genel kurulda üyelerden başkası oy kullanamaz.
YÖNETİM KURULUNUN SEÇİMİ GÖREV VE YETKİLERİ, NE ŞEKİLDE SEÇİLECEKLERİ:
MADDE 18. Yönetim Kurulu iki yıl için seçilir. 7 ASİL, 7 YEDEK üyeden oluşur. Yönetim Kurulu seçimleri Genel Kurulda GİZLİ OY AÇIK TASNİFLE yapılır. Oy pusulalarına en çok 7 isim yazılır veya işaretlenir. En çok oy alan 7 kişi asil üyeliğe, sonraki 7 kişi de aldıkları oy sayısına göre sırayla yedek üyeliğe seçilmiş olurlar 7. nci asil üye ile 1.yedek üye arasında oy eşitliği çıktığı takdirde kura çekilerek sıra belirlenir..
MADDE 19. Yönetim Kurulu, tüzük hükümleri ve Genel Kurul Kararlarına göre derneği yönetir. Gelirleri toplar ve usulüne göre harcar. Yıllık gelir ve gider durumuna göre hazırlayacağı yıllık bütçeyi genel kurula sunar. Derneği temsil eder.
Yönetim kuruluna seçilenler en yaşlı üyenin çağrısı ile, seçimin ardından yedi gün içinde toplanır. Aralarından bir BAŞKAN, bir SEKRETER ve bir SAYMAN seçerler. Başkan ayrıca kendi uygun göreceği 1 yönetim kurulu üyesini BAŞKAN YARDIMCISI olarak görevlendirir. Yönetim kurulu Başkanı yine 30 gün içinde YÖNETİM ve DENETLEME Kuruluna seçilen ASİL ve YEDEK üyelerle ilgili bilgileri Dernekler Yönetmeliği esaslarına göre Enez Kaymakamlığına bildirirler.
MADDE 20. Yönetim Kurulu en az 4 üyenin katılımı ile ayda bir kez olağan olarak toplanır. Gerekirse olağanüstü toplantılar yapabilir. Olağan toplantı yer ve zamanı Yönetim Kurulu'nun ilk toplantısında kararlaştırılır ve tüm üyelere duyurulur. Olağan Toplantı yer ve zamanı değişecekse en az 3 gün önceden ilgililere nedenleri ile birlikte duyurulur.
MADDE 21. Olağan 3 toplantıya mazeretsiz olarak katılmayan ya da mazeretleri Yönetim Kurulunca yeterli kabul edilmeyen Yönetim Kurulu Üyesi istifa etmiş sayılır. Yerine sıradaki Yedek Üye çağırılır.
MADDE 22. Yönetim Kurulu Toplantılarına Denetleme Kurulu Üyeleri ile Yönetim Kurulu YEDEK Üyeleri, Danışma Kurulu Başkanı, Çalişma kurulları ve araştırma gruplarının Başkanları da katılabilir. Ancak Asıl Yönetim Kurulu Üyeleri dışındakilerin kararlarda OY HAKLARI yoktur.
DENETLEME KURULUNUN SEÇİMİ, GÖREV VE YETKİLERİ, İÇ DENETİM:
MADDE 23. Genel kurul tarafından gizli oyla seçilen üç asil üç yedek üyeden kurulur. Oy pusulasına adaylar arasından en fazla 3 isim yazılır ya da 3 isim işaretlenir. En fazla oy alan 3 kişi Denetleme Kurulu ASİL ÜYELİĞİ'ne, sonraki 3 kişi de aldıkları oy sayısındaki sıraya göre YEDEK ÜYE'liğe seçilmiş olurlar. Kurul Kendi arasından bir Başkan seçer. Seçilen Başkan Yönetim Kuruluna bildirilir.
İÇ DENETİM USULLERİ :
MADDE 24. Derneklerde iç denetim esastır. Genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Denetleme Kurulu, Genel kurul adına derneğin çalışmalarını ve kayıtlarını denetler. Denetim kurulu; Derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve altı ayı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna, toplandığında genel kurula sunar. Gerekli gördüğünde Genel Kurulu toplantıya çağırır.
Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
.
MADDE 25. Denetim Kurulu'nun istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
DANIŞMA KURULU:
MADDE 26. Dernek kısa ve uzun vadeli hedeflerini belirlemek, çalışmalarını programlamak, yenilemek ve geliştirmek amacıyla DANIŞMA KURULU oluşturur. Bu kurul'a
· Enez Kaymakamı veya temsilcisi
· İlçe Halk Eğitim Müdürü ya da temsilcisi
· İlçe Milli Eğitim Müdürü veya temsilcisi
· Dernek Eski Yönetim Kurulu Üyeleri
· Belediye Başkanı veya temsilcisi
· İlçemizden seçilmiş İl Genel meclisi Üyeleri
· Belediye Meclis Üyeleri
· Dernek bünyesindeki Kulüp Başkan veya temsilcileri
· Yörede yaşayan sanatcı, yazar ve ozanlar
· Eski Belediye Başkanları,
· Eski Belediye Meclis Üyeleri
· Eski İl Genel meclisi Üyeleri
· Okul Müdür ve Öğretmenleri
· Konu ile ilgili yararı olacağı düşünülen ve Yönetim Kurulunca belirlenecek diğer Kuruluş temsilcileri ile uzman kişiler davet edilir.
Danışma Kurulu her yıl EKİM ya da KASIM ayında olağan toplantısını yapar. Çoğunluk aranmaz. Toplantı gündemini Yönetim Kurulu belirler. Toplantıda salt çoğunluğun kararı ile gündeme madde ilavesi mümkündür. Kurulun alacağı kararlar Danışma niteliğindedir. Bağlayıcı değildir. Yönetim Kurulu DANIŞMA KURULU'nu her zaman toplantıya çağırabilir.
Kurul olağan toplantısında bir yıl için Toplantıyı Yönetmek ve toplantı tutanaklarını tutmak, Danışma Kurulu ile Yönetim arasındaki ilişkileri sağlamak amacıyla DANIŞMA KURULU BAŞKANI' nı ve 2 yazmanı seçer.. Danışma Kurulu Başkanı Görev yapacağı 1 yıl içerisinde yapılan yönetim kurulu toplantılarına katılabilir, oy veremez.
ÇALIŞMA KURULLARI, ARAŞTIRMA GRUPLARI, BİRİMLER:
MADDE 27. Üyeler Dernek amaç ve çalışma konularında araştırma, inceleme, bilimsel eğitsel ve kültürel çalışma yapmak ve önerilerde bulunmak, idari işleri hızlandırmak ve Yönetim Kuruluna yardımcı olmak üzere gerektiğinde Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilirler. Bu alt-kurulların, birimlerin ve grupların kapatılmasına, dağıtılmasına ya da yenilerinin kurulmasına Yönetim Kurulu önerisiyle Genel Kurul karar verir. Ayrıca, yeni araştırma gruplarının kurulmasıyla ilgili olarak, seçici asal üye tam sayısının beştebiri(1/5) kadarının yazılı gerekçeli başvurusunu Yönetim Kurulu, Genel Kurulun oylamasına sunmak zorundadır. Bu değişiklik işlemleri ilgili olarak tüzük değişikliği kuralları geçerli olacaktır.
A) ARAŞTIRMA GRUPLARI:
1) Eğitim Araştırma Grubu
2) Ekonomik Araştırma Grubu,
3) Sağlık ve Sosyal Araştırma Grubu.
4) Kültür, Sanat
5)Turizm ve tarih
B) YÖNETSEL KURULLAR
1) Yayın ve İletişim Kurulu, YİK
2) Eğitim ve Öğretim Kurulu, EÖK
4) Araştırmalar Tasarım ve Eşgüdüm Kurulu, ATEK
5) Etkinlikler Tasarım ve Eşgüdüm Kurulu, ETEK
SANAL DANIŞMA VE WEB ORTAMI:
MADDE 28. Dernek, çağın gelişen iletişim teknolojisini dikkate alarak geliştireceği sistemlerle WEB üzerinden, görüntülü-görüntüsüz konferans Toplantıları yaparak, yine WEB üzerinden tüm üyelerin katılacağı oylamalarla karar alma süreçlerini hızlandırır ve katılımı artırır. Ödentilerini toplar. Üyelerini bilgilendirir. Şeffaf bilanço ile her zaman Üyelerinin denetimine açık olur. Yasanın izin verdiği kayıtları ve işleri bu sistem üzerinden yapabilir.
Bu sistemin nasıl işleyeceği ve nasıl Yönetileceği Genel Kurulca belirlenecek yöntem ve Kurallara göre düzenlenir. Ancak bu ortam Derneğin yasal organlarının yetkilerini yok sayamaz.
DERNEĞİN ŞUBESİNİN BULUNUP BULUNMAYACAĞI :
MADDE 29. Derneğin Şubesi yoktur. Ancak yurt içinde ve dışında temsilcilikler açabilir.
ÜYELERİN ÖDEYECEKLERİ GİRİŞ VE AİDAT MİKTARININ BELİRLENME ŞEKLİ:
MADDE 30. Giriş ve yıllık ödenti miktarları Genel Kurulca belirlenir. İlk Genel Kurula kadar giriş ödentisi 10 TL ve aylık ödenti 5 TL dir.
DERNEĞİN GELİRLERİ:
MADDE 31. Derneğin gelirleri şunlardır:
(a) Üye ödentileri
(b) Dernekce düzenlenen gösteri programları ve kermes, yemekli toplantılar gibi benzer programların gelirleri
(c) Bağış ve yardımlar
(d) Derneğe tahsis edilen, kiraya verilen, bağışlananlar da dahil olmak üzere Derneğe ait her türlü taşınır ve taşınmaz mal varlığından elde edilen gelirler,
(e) Amaçları doğrultusunda yaptığı üretim ve hizmetlerden oluşacak gelirler
(f) Derneğin WEB sayfasına, ya da Dernek adına çıkarılan gazete ve dergilere verilen reklam karşılığı alınan şartlı bağışlar
ALINDI BELGELERİ
MADDE 32. Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak Alındı Belgeleri Dernekler Yönetmeliğinde gösterilen biçim ve ebatta yönetim kurulu kararıyla bastırılır. Alındı belgeleri, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılan form veya sürekli kayıt formu şeklinde tertip edilir. Alındı belgesi ciltlerinin koçan kısmı iki suret olarak bastırılabilir. Ancak, koçan yaprağının bir suretinin cilt koçanında, diğerinin ise muhasebe evrakları arasında düzenli olarak saklanması zorunludur.
Bastırılan alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları ile diğer baskı işlerinde kusur bulunup bulunmadığı, sayman üyece kontrol edilir. Kontrolde hatalı olduğu ortaya çıkan cilt veya formlar geri verilerek aynı miktarda yenisi bastırılır. Alındı belgeleri, matbaadan sayman üye tarafından bir tutanak ile teslim alınır.
MADDE 33. Derneğin parası yönetim kurulunca belirlenecek bankaya yatırılır. Bankadan Dernek Başkanı veya yetkili kılacağı bir yönetim kurulu üyesi ile saymanın müşterek imzası ile para çekilir. Acele harcamalar için Başkanın veya saymanın üzerinde Yönetim Kurulu'nun takdir edeceği kadar avans para bulunur.
TUTULACAK DEFTERLER:
MADDE 34. Dernekler aşağıda yazılı defterleri tutarlar.
İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1) Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2) Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4) Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
5) İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
6) Alındı Belgesi Kayıt Defteri : Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
Tutulacak defter ve kayıtların Türkçe olması zorunludur. Defterler mürekkepli kalemle yazılır.
DERNEĞİN BORÇLANMA USULLERİ :
MADDE 35. Dernek, amaçları ve yasal zorunlulukları nedeniyle Genel Kurul Kararı ile Yönetim Kurulu tarafından borçlandırılabilir. Genel Kurul olağan hesap hareketleri nedeniyle Dernek Yönetim Kurulu'na belirli bir ölçü dahilinde kullanılmak üzere borçlanma yetkisi verebilir.
TÜZÜĞÜN DEĞİŞTİRİLME ŞEKLİ :
MADDE 36. Dernek tüzüğü Genel Kurula katılanların 2/3 çoğunluğu ile değiştirilebilir. Ancak yasaya aykırı değişiklikler yapılamaz. Değiştirilecek tüzük maddeleri Genel Kurul gündemine alınır ve Genel Kurul Gündemi ile üyelere duyurulur. Değiştirilecek Tüzük maddelerinin eski ve yeni şekli toplantı başlamadan önce üyeler ve Toplantı Divan Başkanına sunulur. Değiştirilen Tüzük maddesinin ne zamandan geçerli olacağı karar altına alınır.
DERNEĞİN FESHİ VE MAL VARLIĞININ TASFİYE ŞEKLİ
MADDE 37. Dernek Genel Kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Feshe karar verebilmek için ilk toplantıda Genel Kurula katılabilme hakkına sahip olan üyelerin en az üçte ikisinin toplantıya katılması gereklidir. Bu çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz AncakAncak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz Fesih konusundaki karar, hazır bulunan üyelerin üçte iki (2/3) çoğunluğu ile alınır. Alınan bu karar beş gün içinde Divan Başkanlığı tarafından mülki amirliğe yazı ile bildirilir.
Tasfiye İşlemleri
Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında "Tasfiye Halinde Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği" ibaresi kullanılır.
Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile Dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.
HÜKÜM EKSİKLİĞİ :
MADDE 38.Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
GEÇİCİ YÖNETİM KURULU :
Baskan : Ulaş DEMİRAY
Başkan Yardımcısı : Hatice ATİK
Sekreter : Belkıs ESENCAN
Sayman: : Ferruh NAR
Üye : Şaban TEPE
GEÇICI DENETLEME KURULU:
Nesrin Hülagu
Mehmet KURT
Şevket ZOBAR
YÜRÜRLÜK :
Madde 39 . Enez Kartopu Derneği'ne ait 39 maddelik bu tüzük 18/ 09 / 2009 tarihinde Kurucu Üyeler tarafından kabul edilmiştir..
Ulaş DEMİRAY Hatice ATİK Belkıs ERYILMAZ Ferruh NAR Mehmet KURT
Erdoğan ÖZCAN Şevket ZOBAR Şaban TEPE Nesrin HÜLAGÜ Hasan FİLİZ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
26.05.2014 tarihinde yapılan 3.Olağanüstü Genel Kurul?da kabul edilen değişikliklerle yeniden düzenlenen DERNEK TÜZÜĞÜ'dür.09.06.2014
Ulaş DEMİRAY Tülay KORKMAZ Engin YAĞCILAR Yasin SAMUK
Selma YILMAZ Bahattin ENGİN Serçin AKAR